WitgoedMerken.nl

Miele wasdroger droogtijd

De droogtijd van een warmtepompdroger duurt gemiddeld bij Miele 2,5 uur. Dit is berekend bij het standaard droogprogramma. Uiteraard heb je vele extra opties bij een droogprogramma waardoor dit ook langer of korter kan duren. Een Miele warmtepompdroger droogt langzamer dan een condensdroger of luchtafvoerdroger omdat de warmtepompdroger gebruik maakt van een lagere temperatuur. Daarentegen slijt je kleding veel minder snel en blijft het langer mooi bij een Miele warmtepompdroger.
Picture of Yannick
Yannick

Miele expert sinds 2017

Wat je moet weten

  • De gemiddelde droogtijd van een Miele droger is 2,5 uur.
  • Miele heeft verschillende droogprogramma's waardoor de droogtijd kan verschillen.
  • Droogtijd te lang? We zetten de oorzaken en oplossingen voor je op een rij.

Verschillende Miele wasdroger programma’s

Miele warmtepompdrogers hebben diverse droogprogramma’s voor verschillende soorten wasgoed. We lichten hieronder de droogprogramma’s uit.

Katoen

Het katoenprogramma is het standaard programma dat gekozen wordt. Gemiddeld duurt een katoen droogprogramma 165 minuten, afhankelijk van welk droogproces je kiest (kastdroog, extra droog, strijkdroog). Met het PerfectDry systeem van Miele wordt je droogprogramma afgestemd op de inhoud van de trommel en meet deze de hoeveelheid restvocht tijdens het programma. Hierdoor wordt de droogtijd aangepast en kan het zijn dat je was sneller droog is.

Kreukherstellend

Met het kreukherstellend programma van Miele wordt zowel vochtig als droog wasgoed zichtbaar gladder in de droger en hoef je minder te strijken.

Fijne was

Dit programma is speciaal gecreëerd voor de fijne was. Miele droogt je was op een lagere temperatuur en gebruikt een mildere droogcyclus. Ook voor wol is er een apart programma. Met het Perfect Dry systeem wordt de programmaduur ook automatisch aangepast en blijf je wasgoed nooit te lang in de droger.

Beddengoed

Om alle soorten beddengoed te wassen gebruik je het speciale beddengoed programma. De duur van het programma is afhankelijk van hoe vol je de trommel stopt, maar met PerfectDry wordt de droogtijd precies afgestemd op de inhoud.

Wash2Dry

Wash2Dry is een handig programma die je kunt gebruiken wanneer je ook een Miele wasmachine hebt. Deze twee apparaten koppel je aan elkaar waardoor je wasmachine data doorstuurt naar de wasdroger en die weet dan precies welk programma gedraaid moet worden voor je natte was. Zo hoef je zelf niks af te stellen. Door PerfectDry wordt ook de programmaduur goed afgesteld.

Express

Wil je wat sneller drogen dan kun je de Express functie van Miele gebruiken. Via dit programma wordt de droogtijd met minimaal 20 minuten ingekort. Ook handig om te gebruiken voor kleine hoeveelheden was.

Overhemden

Door het overhemden programma te gebruiken voor overhemden en blouses heb je aan het eind van de cyclus minder kreukels in de kleding zitten. Ook hier wordt de droogtijd aangepast door het PerfectDry systeem dat elke Miele droger bezit.

Impregneren

De impregneer functie gebruik je voor regenjassen, skikleding of andere kleding dat waterdicht hoort te zijn. Zo tast het de kleding niet aan en blijft het waterafstotend. De droogtijd van dit programma is afhankelijk van hoe vol de trommel zit en de hoeveelheid restvocht tijdens het drogen. Dankzij Miele’s PerfectDry systeem zal jouw wasgoed nooit te lang in de droger zitten.

Warme lucht/DryFresh

Deze functie gebruik je als je je kleding even wilt opfrissen. Vaak is dit binnen 20 tot 30 minuten gebeurd en kun je de kleding gelijk aantrekken.

Droogprogramma van mijn Miele wasdroger duurt te lang?

Heb je een droogprogramma bij je Miele droger gestart, maar duurt deze langer dan aangegeven? Hier kunnen verschillende oorzaken voor zijn. We beschrijven ze hieronder en geven je gelijk de oplossing.

Pluizenfilter of sokkelfilter zit verstopt

Als de droogtijd te lang duurt, dan is mogelijk de een van de filters verstopt. Dit kan het pluizenfilter zijn of het sokkelfilter. Als het pluizenfilter verstopt zit, kun je deze makkelijk eruit halen en schoonmaken door alle pluizen en zeepresten bij het filter te verwijderen. Het pluizenfilter leeg je normaliter na elke droogbeurt. Probeer daarnaast het filter vier keer per grondig te reinigen met water.

Is het pluizenfilter helemaal gereinigd, maar duurt het drogen nog steeds te lang? Misschien is dan het sokkelfilter juist verstopt. Deze vind je links onderaan achter een klepje. Druk het klepje in en haal het filter eruit. De handgreep kun je voorzichtig eraf halen en je houdt nu een soort spons over. Deze reinig je met warm water en laat hem vervolgens drogen tot al het vocht eruit is. Stop het filter weer terug en je Miele warmtepompdroger zou weer naar behoren moeten werken.

Het is te warm in de ruimte

Als de ruimte waarin de droger staat te warm is dan kan de droger niet goed drogen. De droogcyclus zal aanzienlijk langer worden. Zorg voor voldoende ventilatie in de ruimte waar de Miele warmtepompdroger staat zodat de warmte van de droger weg kan. Zorg voor een omgevingstemperatuur van minimaal 5° C en maximaal 35° C. De optimale temperatuur ligt tussen de 19° C en 24° C.

Het wasgoed is niet goed verdeeld

Als het wasgoed ongelijk verdeeld is of opgerold in de trommel dan zal er een langere droogtijd zijn. Probeer het wasgoed goed te verdelen door kleine en grote stukken met elkaar af te wisselen. Rolt het wasgoed helemaal op in de trommel van de droogkast tijdens het drogen, dan kun je het programma even stopzetten en het wasgoed uitrollen en beter verdelen.

De trommel is te vol

Als je de trommel volpropt met kleding en beddengoed dan kan je Miele droger niet goed drogen. Je krijgt dan ook een langere droogtijd dan aangegeven. Verdeel het wasgoed opnieuw en haal desnoods wat kleding uit de droger zodat deze niet te vol is.

De luchttoevoer is geblokkeerd

Als de luchttoevoer van je Miele warmtepompdroger geblokkeerd is, dan kan deze niet goed drogen. De luchttoevoer gaat via een rooster rechts onder de droger. Waarschijnlijk staat je wasmand of een ander voorwerp ervoor waardoor de toevoer geblokkeerd is.

Het wasgoed is te nat

Als het wasgoed te nat uit je wasmachine komt, dan kan dit ook niet goed droog worden. Blijft het te nat, dan zal je gaan moeten centrifugeren met een hoger toerental in je wasmachine. Dit kun je vaak makkelijk aanpassen op het apparaat.

Het wasgoed heeft metalen ritssluitingen

Als je een kledingstuk hebt met metalen ritssluitingen die dicht geritst zijn, dan kan je Miele droger de vochtigheidsgraad van je wasgoed niet goed berekenen. Sluit nooit de ritsen van je kleding en doe ze bij de volgende droogbeurt altijd open.