Bij alle Miele wasdrogers die nu te koop zijn, wordt standaard een afvoerslang meegeleverd. We hebben daarom voor de beste Miele drogers ook gekeken naar de prestaties van de droger, het gebruiksgemak en het energieverbruik. Dit is volgens ons de beste Miele wasdroger met afvoerslang van 2025.
De Miele TSF 763 WP EcoSpeed is een droger die kleding op een simpele en voorzichtige manier droogt. Grote en kleine ladingen was zijn geen probleem voor dit apparaat. De PerfectDry vochtigheidssensoren zorgen ervoor dat het programma precies op tijd stopt wanneer alles droog is. Dit helpt om slijtage van kleding te voorkomen. De DryCare 40 functie is speciaal voor kleding die op 40 graden gewassen is, waardoor je minder tijd kwijt bent aan sorteren.
Een groot voordeel is dat je was langer mooi blijft dankzij het automatisch stoppen van programma's. Ook kan je tot € 1.190,- besparen over de levensduur van de droger door het energielabel A+++-10%. Het drogen gaat sneller dan bij vergelijkbare drogers, met een maximale droogtijd van 165 minuten voor een lading van 8 kilogram.
De droger gebruikt warmtepomp droogtechniek waarmee je je kleding en beddengoed energiezuinig droogt. Het enige nadeel is dat deze droger geen SteamFinish heeft om kreukels te verminderen. Toch zorgen alle andere functies ervoor dat je was snel en goed droog wordt zonder veel energie te verbruiken.
De Miele TSC 663 WP EcoSpeed is een warmtepompdroger die je wasgoed mooi houdt dankzij de PerfectDry vochtigheidssensoren die het droogprogramma automatisch aanpassen. Deze sensoren meten hoe vochtig je was is en stoppen zodra het goed is, waardoor de droger nooit langer draait dan nodig. Met een vulgewicht van 8 kilogram kun je gemakkelijk kleinere en middelgrote ladingen drogen, zoals het beddengoed van een tweepersoonsbed.
Deze wasdroger heeft energieklasse A+++, wat betekent dat je goed bezig bent voor het milieu en tot €1.150 kunt besparen op energiekosten over de levensduur van het apparaat. De EcoSpeed functie zorgt ervoor dat je op een zuinige manier snel een volle trommel was droogt zonder onnodig veel energie te gebruiken.
Met de Miele@home app kun je heel makkelijk het juiste droogprogramma kiezen via je smartphone of tablet, waar je ook bent. Een klein nadeel is dat deze droger geen SteamFinish heeft om kreukels in je wasgoed te verminderen. Maar door de slimme vochtigheidssensoren en het energiezuinige droogproces blijft je kleding wel langer mooi.
De Miele TEA 528 WP EcoSpeed is een snelle warmtepompdroger voor wie niet lang wil wachten op droge was. Met deze droger kun je een volle trommel in minder dan 3 uur drogen, wat best snel is voor een A+++ energielabel. Er past 8 kg wasgoed in, genoeg voor een tweepersoonsbed. Dankzij FragranceDos ruikt je was lekker fris, en elke geurflacon is goed voor ongeveer 50 droogbeurten.
Een handig extraatje is de mogelijkheid om muffe kleding op te frissen met warme lucht en een DryFresh geurflacon (apart verkrijgbaar). Met PerfectDry kun je zelfs wollen truien veilig drogen. De droger stopt automatisch wanneer je kleding droog is, waardoor je kleding langer mooi blijft. De EcoSpeed functie zorgt ervoor dat je zuinig en snel kunt drogen.
De droger stoot maximaal 5% vocht uit, wat hem geschikt maakt voor kleine ruimtes. Wel maakt hij met 66 decibel wat meer geluid, waardoor je hem misschien niet aanzet tijdens thuiswerken of slapen. Je kunt deze droger niet bedienen met een app en niet koppelen aan je wasmachine met Wash2Dry.
Miele verkoopt tegenwoordig alleen maar warmtepompdrogers. Bij een warmtepompdroger wordt het condenswater standaard opgevangen in een reservoir. Dit werkt hetzelfde als bij een condensdroger. Dit reservoir moet je om de paar droogbeurten legen. Heb je hier geen zin in of vergeet je dit vaak? Dan kun je er ook voor kiezen om je droger aan te sluiten op je afvoer. Alle Miele wasdrogers worden standaard geleverd met een afvoerslang van 1,5 meter. Deze afvoerslang kun je van de wasdroger los koppelen en op je waterafvoer aansluiten.
Het aansluiten van je wasdroger op je waterafvoer kun je eenvoudig zelf doen. De afvoerslang bij Miele drogers bevindt zich aan de achterkant van het apparaat. Deze kun je loshalen van de tuit en voorzichtig van de houder afwikkelen. Zorg dat er geen knikken of barstjes in de kabel ontstaan. De afvoerslang plaats je nu direct van je droger naar de buis van je waterafvoer. Ga je de afvoerslang van de droger op een speciale aansluiting installeren? Bijvoorbeeld een aansluiting waar ook ander huishoudelijke apparatuur zoals je wasmachine op is aangesloten of op een sifon van een wastafel. Of gaat de afvoerslang in de vloer of wastafel waarbij deze in het water ligt? Dan is bij je Miele wasdroger de toevoeging van een terugslagklep noodzakelijk zodat het water niet terug naar de droger kan stromen. In deze video hieronder wordt uitgelegd hoe je bij de afvoerslang komt en hoe het gebruik van de terugslagklep bij Miele in zijn werking gaat:
Er zijn verschillende voor- en nadelen bij het aansluiten van je wasdroger op de afvoer. Zo is het natuurlijk ontzettend makkelijk dat je de condensbak van je Miele droger nooit meer hoeft te legen. Het aansluiten zelf is ook niet lastig en kost je een paar minuten werk, maar let wel goed op dat je de afvoerslang niet te diep (maximaal 10cm) in je afvoerbuis hangt. Anders krijg je sneller kans op lekkages. Wil je de droger op de waterafvoer aansluiten, dan heb je wel beperkt de keuze waar je de droger kan neerzetten. Deze moet immers altijd in de buurt van een afvoer staan. Als je het condens op laat vangen in het reservoir kan de droger wel overal in je huis staan.
Heb je daarnaast een Miele droger met stoomprogramma zoals Gladstomen of Gladstrijken dan kan dit programma alleen gedraaid worden wanneer er water in het reservoir zit. Dit programma herbruikt namelijk het condenswater door dit weer in de trommel te spuiten als vochtige lucht zodat het verandert in stoom. Heb je de droger op de afvoer aangesloten dan moet je de condensbak handmatig bijvullen. Dit kan niet met kraanwater, koop hiervoor speciaal strijkwater en giet dat in het reservoir van de wasdroger.