WitgoedMerken.nl

Foutcodes Miele wasmachine

Heeft je Miele wasmachine last van een storing? Dan verschijnt er in de meeste gevallen een foutmelding op het display. Bijvoorbeeld omdat dat er te veel schuim in de machine zit. Of, omdat er geen water in de trommel komt. Een storing wil je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk oplossen. In dit artikel vind je de meest voorkomende storingen en wat je in dat geval het kunt doen.
Picture of Yannick
Yannick

Miele expert sinds 2017

Wat je moet weten

  • Op deze pagina vind je de meest voorkomende Miele wasmachine foutcode's.
  • De meeste foutcode's van Miele wasmachines zijn zelf te verhelpen.
  • Schakel een professional in als je de foutcode zelf niet kunt verhelpen.

Overzicht van Foutcodes Miele wasmachine

Ieder probleem heeft een oorzaak. Je wilt de oorzaak van je Miele wasmachine storing het liefst snel achterhalen, zodat je de storing ook vlot weer kunt verhelpen. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende Miele wasmachines foutcodes en storingen:

Miele foutcode F16

Foutcode F16 stat voor overdosering. Dit betekent dat je waarschijnlijk te veel wasmiddel hebt gebruikt, al kan het ook een andere oorzaak hebben. Is het probleem een overschot aan wasmiddel, dan kun je dit verhelpen door een programma te draaien, zonder wasgoed in de trommel.

Miele foutcode F22/ F220

De codes F22 en F220 geven een storing watertoevoer aan. Dit betekent dat er in een bepaalde tijd te weinig water de Miele wasmachine ingelopen is. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld doordat de waterkraan niet ver genoeg open staat. Of, dat er helemaal geen water uit de kraan komt. Controleer dus allereerst de watertoevoer.

Hoe ontkoppel je een wasmachine? - Coolblue - alles voor een glimlach

Miele foutcode F27

Als je de foutcode F27 ziet verschijnen, dan staat er te veel water op de bodemplaat van je wasmachine. Ook dit kan weer verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat het pluizenfilter schoon gemaakt moet worden en er daardoor water blijft staan. Echter, het kan ook zijn dat er een lekkage in je Miele wasmachine zit.

Miele foutcode F50

Foutcode 50 kun je niet zelf verhelpen. Deze melding betekent dat er een storing in de motor van je wasmachine zit. Zet de machine direct uit en neem contact op met Miele zelf of het verkooppunt waar je je Miele wasmachine hebt gekocht.

Miele foutcode F51

Als je wasmachine foutcode F51 aangeeft, dan betekent dat dat de druksensor een storing heeft. Deze sensor reguleert door middel van druk de hoeveelheid water in de machine. Ook regent deze sensor de verwarming. Los je deze storing niet op, dan kan het voorkomen dat het verwarmingselement aanspringt, zonder dat er water in de machine zit.

Je kunt proberen deze melding zelf te verhelpen. Trek allereerst de stekker uit het stopcontact en controleer de watertoevoer. Haal vervolgens het slangetje aan de rechterkant van het bovenblad (de niveauregelaar) van de machine af en blaas hem uit. Mocht dit niet helpen, neem dan contact op met Miele zelf of het het verkooppunt waar je je wasmachine hebt gekocht.

Miele foutcode F53

Verschijnt foutcode F53, dan heeft de snelheidssensor een storing. Deze sensor regent de snelheid van de motor. Heeft de motor een ingebouwde snelheidssensor, dan betekent dat dus dat de storing binnenin de motor van je Miele wasmachine zit. Is dat niet het geval, dan kan het probleem ook een andere, elektronische oorzaak hebben. Dit probleem is over het algemeen niet zo gemakkelijk zelf op te lossen. We raden je dan ook weer aan contact op te nemen met Miele zelf of het verkooppunt waar je je Miele wasmachine hebt gekocht.

Miele foutcode F63

Zie je F63 op het display staan? Dan heb je waarschijnlijk je veel wasmiddel gebruikt. Er zit namelijk te veel schuim in de trommel. Je kunt deze storing verhelpen door de trommel helemaal leeg te maken en een katoenprogramma op 90 graden te draaien. Voeg geen wasmiddel aan deze was toe. Het teveel aan zeep zal op deze manier vanzelf verdwijnen. Je kunt deze storing voorkomen door goed te letten op de hoeveelheid wasmiddel die je toevoegt. Meestal kun je op het etiket de juiste dosering terugvinden.

Miele display melding watertoevoer

Als je deze melding op het display ziet staan, dan is er een probleem met de watertoevoer. Er komt geen of te weinig water de trommel binnen. Je kunt dit probleem verhelpen door de kraan helemaal open te draaien. Bekijk ook of er geen knik of verstopping in de aanvoerslang zit. Als de slag kapot is, dan zul je deze moeten vervangen. Lijkt het probleem opgelost te zijn? Dan kun je het wasprogramma opnieuw starten. Als het goed is, is de melding nu verdwenen.

Miele display melding waterproof

Zie je een symbool van een kraan of de melding ‘waterproof’ op het display verschijnen? Dan heb je ergens een lekkage. Deze kan in de bodem van de wasmachine, de trommel of in de aanvoerslag zitten. Zie je deze melding, haal dan direct de stekker uit het stopcontact en draai de waterkraan dicht. Deze melding kun je niet zelf verhelpen. Neem contact op met Miele zelf of het het verkooppunt waar je je Miele wasmachine hebt gekocht.

Miele display melding waterafvoer

Verschijnt deze melding op je display, dan pompt de wasmachine het water niet af. De trommel zal dan ook vol met water staan. Een oorzaak kan een verstopt afvoerfilter zijn. Je kunt dit controleren via het klepje aan de voorkant (links onder). Er kan bijvoorbeeld een munt of speld in het filter zitten. Leg voor je het filter opent alvast een handdoek klaar. Zo voorkom je een vieze vloer.

Hulp na aankoop van een Miele wasmachine - Coolblue - alles voor een  glimlach

Miele display melding code invoeren

Deze melding verschijnt alleen als de wasmachine is vergrendeld, bijvoorbeeld omdat je wilt voorkomen dat nieuwsgierige kindervingertjes de wasmachine aan gaan zetten. Een geblokkeerd Miele display is gemakkelijk te ontgrendelen. Voer simpelweg de code ‘125’ in. Als het goed is, zou de wasmachine het nu weer moeten doen.

Hoe kun je een Miele wasmachine storing verhelpen?

In sommige gevallen kun je de storing gemakkelijk zelf verhelpen, in andere gevallen doe je er goed aan de hulp van een professional in te schakelen. Bovenstaande foutcodes komen het meest voor. Echter, er kan ook een andere storing in je wasautomaat zitten. Daarnaast kan één Miele foutmelding meerdere oorzaken hebben. Kun je het defect zelf niet verhelpen, dan doe er goed aan om contact op te nemen met Miele zelf of met het verkooppunt waar je je wasmachine hebt gekocht.