WitgoedMerken.nl

Bosch of Miele wasmachine

Bosch en Miele zijn twee van de meest populaire wasmachine merken. Beide hebben een groot assortiment aan wasmachines, waardoor je ruime keuze hebt. Ook staat zowel Miele als Bosch bekend als een goed merk en om de betrouwbaarheid van hun wasmachines en andere apparaten. Maar wat is het beste wasmachine merk? Na het lezen van dit artikel kies je het wasmachine merk dat het beste past bij jou.
Picture of Yannick
Yannick

Miele expert sinds 2017

Wat je moet weten

 • Miele komt bij het onderzoek van de Consumentenbond als best uit de test.
 • Bosch staat op de tweede plaats uit het onderzoek van de Consumentenbond.
 • Een Miele wasmachine heeft de langste levensduur, namelijk gem. 16,6 jaar.

Wat is beter, Bosch of Miele?

Er zijn ongelofelijk veel wasmachine merken, en dat maakt het lastig een knoop door te hakken. Gelukkig zijn er eindeloos veel onderzoeken gedaan naar de beste wasmachine, kijkend naar onder andere het gebruiksgemak, een lange levensduur, verschillende functies, de wasprestaties en de wasprogramma’s van een tal aan verschillende merken.

Om een oordeel te vestigen over wat het beste wasmachine merk is, kijken wij graag naar de onderzoeken van de Consumentenbond. Zij verzamelen met grote regelmaat de ervaringen van gebruikers van verschillende wasmachine merken, en maken een vergelijking.

Uit dit onderzoek komen Miele wasmachines het beste uit de test! Deze scoren bovengemiddeld goed op onder andere merktevredenheid, prestaties en gebruiksgemak. Bosch wasmachines staan op een gedeelde tweede plaats, samen met de volgende merken: Zanussi en Siemens. Goed om te weten: Bosch en Siemens hebben dezelfde fabrikant, waardoor Siemens wasmachines en Bosch wasmachines erg vergelijkbaar zijn. Net als bij Miele, zijn gebruikers van een Bosch wasmachine erg tevreden over de prestaties en het gebruiksgemak.

Overzicht van verschillen

Zowel Bosch als Miele wasmachines scoren goed op gebruiksgemak en de prestaties van het wassen. Er zijn uiteraard meer overeenkomsten, en ook verschillen. In de onderstaande tabel nemen we deze met je door.

Miele wasmachineBosch wasmachine
GebruiksgemaktHeel goedHeel goed
Type wasmachineBovenlader en voorladerEnkel voorladers
Wasprogramma’s12-2414-24
Gemiddelde levensduurBovengemiddeld, 16,6 jaarOndergemiddeld 12,4 jaar
Prijs-kwaliteitverhoudingSlecht beoordeeldSlecht beoordeeld
Prijsklasse€ 848 – € 1799€ 549 – € 1149
EnergieverbruikEnergieklasse A, B of CEnergieklasse A t/m D
Vulgewicht6 t/m 9 kg7 t/m 10 kg
Aantal toeren centrifuge1200, 1400 of 1600 toeren1400 of 1600 toeren
BouwkwaliteitBijna altijd topklasseMeestal topklasse
Geluidsniveau centrifugerenStil of extra stilNormaal, stil of extra stil

* Zoals beoordeeld naar aanleiding van onderzoeken van de Consumentenbond.

Conclusie

Beide wasmachine merken hebben hun voor- en nadelen. Zowel Bosch als Miele verkopen gemiddeld gezien duurdere wasmachines, maar daar krijg je ook wat voor terug. Ze leveren erg goede prestaties en zijn zeer gebruiksvriendelijk. Vooral een Miele wasmachine is erg duur, maar deze gaat dan ook een stuk langer mee dan de gemiddelde Bosch wasmachine. Wasmachines hebben een gemiddelde levensduur van 13,4 jaar. Daarna kan je grote problemen verwachten, waardoor je je oude wasmachine moet vervangen.

Uitleg per onderdeel

Prijs-kwaliteit

Uit het onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat zowel de gebruikers van Miele wasmachines als die van Bosch niet tevreden zijn over de prijs-kwaliteitverhouding. En dat ligt niet aan de prestaties, daar is men namelijk erg tevreden over. Ook andere merken in duurdere prijsklassen zijn in het onderzoek negatief beoordeeld op prijs-kwaliteitverhouding.

Als je op zoek bent naar een goedkope wasmachine, is het goed om te weten dat bepaalde andere merken hier wel positief op beoordeeld zijn in het onderzoek van de Consumentenbond. Deze merken bieden goedkope wasmachines met een goede prijs-kwaliteitverhouding: Zanussi, Samsung, LG, Beko en Indesit wasmachines. De wasmachines van Zanussi scoorden het hoogst op prijs-kwaliteitverhouding. Daarnaast zijn Beko wasmachines hier ook erg goed op beoordeeld. De goedkoopste wasmachine die momenteel op de markt is, is een Beko wasmachine.

Bouwkwaliteit en reputatie

De bouwkwaliteit van een wasmachine kan iets zeggen over de stevigheid en de verwachte levensduur van de wasautomaten. Een wasmachine kan een bouwkwaliteit van basisklasse, middenklasse en topklasse hebben en wordt ingedeeld in deze drie categorieën aan de hand van de volgende specificaties:

 1. Koolborstelloze motor

 2. 3 soorten waterbeveiliging

 3. RVS trommel

 4. RVS kuip

 5. RVS deurscharnier

 6. Balanssysteem

 7. Zelfreinigende wasmiddellade

 8. Trommelreiniging

 9. Behuizing van metaal met emaille

Als een wasmachine over minder dan de helft van deze specificaties beschikt, heeft deze een bouwkwaliteit van basisklasse. Bij 50% of meer is de wasmachine van middenklasse en vanaf 70% van de bovenstaande specificaties is hij van topklasse.

Het gros van de wasmachines van Miele die momenteel verkocht worden, heeft een bouwkwaliteit van topklasse. Veel mensen kiezen bewust voor de Miele-kwaliteit waar het merk bekend om staat, dit is een van de voornaamste redenen waarom Miele zo populair is. Slechts een enkele nieuwe wasmachine van Miele heeft een bouwkwaliteit van basisklasse.

De wasautomaten van Bosch hebben ook bijna altijd een bouwkwaliteit van topklasse, waarmee het merk betrouwbare en goede wasmachines garandeert. Bosch heeft daarnaast een aantal wasmachines met een bouwkwaliteit van middenklasse.

Technologie en innovatie

Om tot de beste wasmachines te behoren, moeten de toestellen tegenwoordig over de nieuwste technologie beschikken. Ons dagelijks leven is druk genoeg, daarom willen we dat het doen van de was zo makkelijk, effectief en snel mogelijk gebeurt. Bijna ieder jaar komen er wel weer nieuwe innovaties bij die wasmachines beter maken en werk uit onze handen nemen.

Hierbij kun je denken aan speciale wasprogramma’s, zoals een stoomfunctie of programma’s specifiek voor bepaalde soorten wasgoed. Maar denk ook aan functies voor gebruiksgemak, zoals startuitstel, automatisch uitschakelen, automatische wasmiddel dosering, tussentijds wasgoed toevoegen en bediening via een app.

Ook zorgen nieuwe technologieën voor een duurzamere manier van wassen. Bijvoorbeeld zodat je wasmachine langer mee gaat, minder water verbruikt en het energieverbruik minimaliseert.

Een nieuwe wasmachine van Bosch of Miele beschikt over veel van dit soort technologieën, maar uiteraard zitten er verschillend tussen de toestellen; de ene wasmachine heeft meer van dit soort functies dan de ander. Ga je een nieuwe wasmachine kopen? Controleer dan altijd van te voren of de wasmachine voldoet aan al jouw eisen en verwachtingen. De juiste wasautomaat voor jouw huishouden beschikt over alle functies en opties waar jij denkt baat bij te hebben.